U Draču završena Peta Balkanska fizička olimpijada – Izvanredan uspeh učenika iz Srbije [in Serbian]

U Draču, Albanija, je juče završena Peta Balkanska fizička olimpijada.

Zahvaljujući informacijama člana Naučnog komiteta Balkanijade prof. dr Dragoljuba D. Dimitrijevića, iz Niša, u prilici smo da obavestimo o velikom uspehu učenika iz Srbije. Učenici is Srbije su po prvi put najuspešnija ekipa među 14 zemalja učesnica, sa dva „zlata“ i dve „bronze“.

Apsolutni pobednik Balkanijade i osvajač zlatne medalje je Janko Popović, učenik drugog razreda Matematičke gimnazije (MG) u Beogradu. Zlatnu medalju je osvojio i njegov vršnjak Mihailo Radovanović, učenik iste gimnazije.

Bronzane medalje su osvojili Milan Gašić, gimnazija “Jovan Jovanović Zmaj“, Novi Sad i Ognjen Janković MG, Beograd, takođe učenici drugog razreda. Vođa tima je bio dr Ivan Stanić, profesor Matematičke gimnazije, Beograd.

U nezvaničnom poretku zemalja učesnica, drugi su učenici iz Rumunije, dok su, takođe po prvi put, treće mesto zauzeli učenici iz Grčke.

Na  Petoj Balkanskoj olimpijadi iz fizike  učestvovalo je 53 učenika iz 14 zemalja. Sve zemlje članice Balkanske unije fizičara (BPU), osim Turske, koja se povukla sa takmičenja, ukupno 9 ekipa, i 5 gostujućih ekipa: Bosna i Hercegovina, Slovenija, Kazahstan, Kirgistan i Turkmenistan.

Među gostujućim ekipama ubedljivo najbolje rezultate su ostvarili učenici iz Kazahstana.

„Peta Balkanijada“ je održana u „hibridnom“ formatu, jer je zbog visokih troškova puta, deo ekipa učestvovao „onlajn“.

Finansijsku pomoć, nagrade i priznanja su obezbedili Evropsko Društvo fizičara – Komitet za evropske integracije, Univerzitet u Krajovi, Balkanska unija fizičara i Centar Balkanske mreže za matematičku i teorijsku fiziku (SEENET-MTP) iz Niša.

Apsolutni pobednik olimpijade Janko Popović, Matematička gimnazija Beograd, dobiće specijalno priznanje, dar SEENET-MTP centra.

Domaćin šeste po redu „Balkanijade“, BPO6 2024, biće uskoro određen.